Monday, March 26, 2007

Η εκκλησία


Λέγεται Αγιος Τίτος και μου θυμίζει πολύ όμορφες στιγμές με την οικογένειά μου.
Πηγαίναμε εκεί τα απογεύματα για βόλτα.
Με τις φίλες μου ήπιαμε πολλές φορές καφέ στον "Πλάτανο" , τη δημοτική -αν δεν κάνω λάθος- καφετέρια που λειτουργούσε κάποτε στην πλατεία. Εχω και φωτογραφίες από τότε με τη Ρηνιώ... Αν μπορέσω θα τις μπλογκάρω...
Πάντως είναι πολύ ωραία εκκλησία έτσι κι αλλιώς. Κι αγαπημένη...Ίσως και γι' αυτό είδαμε και πάθαμε να βρούμε ημερομηνία για γάμο.

Η ιστορία του ναού (από την επίσημη ιστοσελίδα της πόλης του Ηρακλείου):
Με την ανάκτηση της Κρήτης από το Νικηφόρο Φωκά, η έδρα της επισκοπής μεταφέρεται από τη Γόρτυνα στον Χάνδακα που γίνεται τώρα η πρωτεύουσα του νησιού. Ο νέος μητροπολιτικός ναός που είναι ο επισημότερος και μεγαλύτερος στην πόλη είναι αφιερωμένος στον Απόστολο Τίτο.
Οι Βενετοί, όταν κατάλαβαν την Κρήτη, εγκατάστησαν στην ορθόδοξη επισκοπή τον λατίνο αρχιεπίσκοπο μετατρέποντας το ναό του Άγιου Τίτου σε επισκοπή λατίνων. Στα μέσα του 15ου αι. ο ναός ανακαινίζεται από τον λατίνο αρχιεπίσκοπο Φ.Ντάντολο. Όμως άλλες καταστροφές θα προκληθούν στο ναό από σεισμούς και πυρκαϊά με αποτέλεσμα να ξανακτιστεί εξαρχής γύρω στα 1557.
Είχε σχήμα βασιλικής, σχεδόν τετράγωνο, χωρίς κόγχες, με τρούλο στη μέση και κωδωνοστάσιο στη νοτιοδυτική του γωνία. Το εσωτερικό του χωριζόταν σε τρία κλίτη με δύο τοξοστοιχίες.
Κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας ο ναός παραχωρήθηκε στον Φαζίλ Αχμέτ Κιοπρουλή και μετατράπηκε σε τζαμί, ενώ το κωδωνοστάσιο σε μιναρέ.
Ο μεγάλος σεισμός του 1856 καταστρέφει το ναό που κτίζεται πάλι από την αρχή.
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών, η Εκκλησία της Κρήτης επισκεύασε κατάλληλα το ναό και το 1925 αφιερώθηκε και πάλι στον Απόστολο Τίτο.

1 comment:

Anonymous said...

Η τόσο σπουδαία ιστορία του ναού θα συμπληρωθεί τον 21ο αιώνα με το γάμο της Μάρθας και του Χαλούφ στις 3 Ιουνίου του 2007. Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα αναφέρονται στη μέρα αυτή με το δέοντα σεβασμό και μην εκπλαγείτε αν κηρυχθεί η 3η Ιουνίου επίσημη αργία.
(Πω πω χαρές που θα' κανει ο παπα-Ηλίας!!! )